18 Ocak 2010 Pazartesi

Amores Perros / paramparça aşklar, köpekler..


 İzlenecek filmler listesine aldığım 'Amores Perros' adlı filmi taşınmanın ardından yeni evimde seyretmenin keyfini yaşadım dün...
Uzun zamandır izlemeyi düşündüğüm bu filmde üç farklı hikaye bir trafik kazasıyla kesişir...
Amores Perros 
Oyuncular:
Emilio Echevarría - El Chivo
Gael García Bernal - Octavio
Goya Toledo - Valeria
Álvaro Guerrero - Daniel
Vanessa Bauche - Susana


Müzikler:
"Amores Perros" Control Machete
"La vida es un carnaval" Celia Cruz
"Pesada" Control Machete
"Yolanda" Los Gatos Negros
"Corazón" Titán
"La cumbia del garrote" Los del Garrote
"Gimme the Power" Banda Espuela de Oro
"Mentiras" Los del Garrote
"Coolo" Dante Spinetta Salazar
Lucha de gigantes" Nacha Pop
"Si señor" Control Machete
"Atacama" Gustavo Santaolalla


          Ödüller ve bilgiler:
* Film 2001 yılında "En İyi Yabancı Film" dalında Oscar'a         aday gösterildi ama kazanamadı.
* Alejandro González Iñárritu beklediği ödüle 6 yıl sonra 2006'da Fransa Cannes Film Festivali'nde Babel filmi ile kavuştu; En iyi yönetmen ödülünü aldı.
* Film 2001'de İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve büyük beğeni kazandı.
* Tarz olarak yönetmenin Quentin Tarantino'dan etkilendiği söylensede,filmlerinde şiddet ön planda değildir ve insan ögesi ön plandadır. Şiddeti ve bunu göstermeyi seven bir yönetmen değildir.
* BABEL filmine büyük yatırım yapan İnarritu, star olan yıldızlarla çalışmak isteyerek,Bradd Pitt'i başrolde oynattı. Bu filminde batı medyası ve manipulasyonlarına, medya saptırmalarına ustaca değindi. Bu filmde ki farklı hayatlarda ki insanları ve filmin başından itibaren bu insanların birbiriyle ne ilgisi var diye düşündüren bir akışın sonunda,ani bir olayla hayatlarının ve geleceklerinin nasıl kesiştiğini göstermesi, kendisini üne kavuşturan Amores Perros / Paramparça Aşklar ve Köpekler filminin akışının tekrarı olarak da düşünülebilir.
Filmin konusu: (Filmi izleyecekseniz konuyu okumamalisiniz!)
Meksika şehrinde bir trafik kazası üç kişinin yaşamını yitirmesine sebep olur. Genç delikanlı Octavio, kardeşinin karısı Susana ile kaçmaya karar verir. Köpeği Cofi'yi kaçışlarına yardımcı olacak paranın elde edilmesine aracı olarak kullanırlar. Uysal bir sokak köpeği Cofi'den bir köpek dövüşlerinin değişmez şampiyonu olan bir canavar ortaya çıkarır. Kardeşinin karısı ile yaşdığı dokunaklı aşk üçgeni, yasak aşkın geri dönüşsüz bir yol haline gelmesiyle daha da karmaşıklaşır.
Bu arada, 42 yaşındaki Daniel güzel model Valeria ile birlikte yaşamak için ailesini terk eder. Yeni hayatlarını kutladıkları gün Valeria trajik bir kazada sakat kalır. Peki her şeye sahip olduğunu düşündüğü anda tüm hayatı birden bire değişen Daniel ne yapacaktır? Bu kaza ve sakatlık,aşklarını yıpratmaya başlar, artık aşklarının gerçek sınanmasıdır yaşanan.
Yıllarca hapis yatmış kiralık katil olarak çalışan eski komünist gerilla El Chivo kaza yerine geldiğinde Octavio'nun ölmek üzere olan köpeği Cofi'yi bulur, onu alır ve iyileştirir. Bu karşılaşma, onun acı dolu geçmişiyle başa çıkmasına yardımcı olacaktır.Cofi eski mutlu,sakin günlerine kavuşmuştur ancak artık gizli dünyasına sakladığı vahşilik ve şiddet,El Chivo'yu çok üzecek bir acı süprize sebep olur. El Chivo, Cofi ile ne kadar benzeştiğini görür, kafasına silah dayadığı Cofi'nin "ben bana öğretileni yaptım" bakışı ile kendi iç çatışmasını yaşar ve köpeği vuramaz. Ancak olayların akışı, seyirciyi bile hadi artık dedirtecek bir noktaya getirir.Sonrası, kendisini saklamış ve uysal bir hayat sürmüş eski komünist bir gerillanın diğer yüzünün sahneye çıkmasıdır ki bu kötüler için sonun başlangıcıdır.

3 yorum:

  1. 21 grams ve babel ile kendisine hayran kalmıştım zaten.. izleneceklerde ilk sıralara alıyorum bu filmi de..

    YanıtlaSil
  2. bu yönetmeni takip etmek lazım, her filmi ayrı bir tat..

    YanıtlaSil