20 Ocak 2010 Çarşamba

2010 Türkiye'de Japonya Yılı




1890`da Japonya`da batan Ertuğrul Fırkateyni ile başlayan dostluğun 120. yıldönümü dolayısıyla 2010, Türkiye`de Japon yılı olarak kutlanacak.



 1887 yılında, Japonya İmparatoru Meiji'nin yeğeni Prens Komatsu, eşiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nu ziyaret etmiş ve Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine, Sultan II. Abdülhamit, Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki Ertuğrul Firkateyni'ni toplam 650 mürettebatıyla birlikte Temmuz 1889'da Japonya'ya göndermiştir. Haziran 1890'da heyet Yokohama Limanı'na ulaşmış, Tuğamiral Osman Paşa, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji'ye takdim etmiştir.
Eylül 1890'da heyet dönüş yolculuğuna çıkar, ancak, Ertuğrul Firkateyni Kobe'ye doğru yol almakta iken, Wakayama Eyaleti Kishu açıklarında tayfuna yakalanır. Şiddetli rüzgâr ve büyük dalgalar arasında Ertuğrul Firkateyni, Kashinozaki deniz fenerine doğru seyrederken maalesef kıyıdan yaklaşık 40 metre açıkta kayalıklara çarpmış ve batmıştır.
Bu gemi kazası, Osman Paşa himayesindeki 587 mürettebatın ölümüyle sonuçlanan büyük bir faciadır. Bu esnada, çevredeki halkın özverili çabaları sonucu 69 denizci kurtarılmış, daha sonra da duyarlılık gösterilerek Japon Donanması'na ait Kongou ve Hiei  isimli savaş gemileriyle İstanbul'a ulaştırılmıştır. Ayrıca kazazedeler ve geride kalan aileleri için Japonya çapında yardım toplanmıştır.
Ertuğrul Firkateyni'nin başından geçen bu kaza her ne kadar çok elim bir olay olsa da, ardından hem Japon Hükümeti'nin hem de Japon halkının gösterdiği yakın alaka Türklerin gönlünü fethetmiştir. Ertuğrul Firkateyni'nin Japonya'yı ziyareti ve meydana gelen bu facia, günümüzde iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin başlamasına vesile olarak görülmektedir.
Kazanın meydana geldiği Wakayama Eyaleti Kushimoto ilçesine Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Anıtı inşa edilmiş olup, her yıl anma törenleri düzenlenmektedir. Ayrıca, Kushimoto'nun kardeş şehir olduğu Mersin ilinde de Kushimoto'daki ile aynı formda Refah Şehitleri Anıtıinşa edilmiştir.


Bu logo, “2010 yılı”nı ifade eden 2010 sayısını Japon ve Türk bayraklarındaki sembollerle birleştiren biçimde tasarlanmıştır. Ayrıca “21” sayısı, 21. yüzyılda iki ülkenin dostluk ilişkilerini tasvir etmektedir.
“2010 Türkiye'de Japonya Yılı” Logo ve Slogan Yarışması'na Türkiye ve Japonya'dan çok sayıda başvuran olmuştur.Yarışmaya başvuran eserlerin tümü çok başarılı ve etkileyici olmakla birlikte Japonya Yılı Yürütme Kurulu ve 2010 Türkiye'de Japonya Yılı Sekreterliği'nce titizlikle gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda, logo kategorisinde Tokyo'da ikamet eden Tooru NORITOMI'nin (30 yaşında, tasarımcı) üstte görülen eseri seçilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder