15 Ocak 2010 Cuma

Portakallı Pırasa




Malzemeler
* 1 kg pırasa
* 2 havuç
* 1 su bardağı portakal suyu
* 2 çorba kaşığı pirinç
* 1 kase arpacık soğan
* yarım çay bardağı zeytinyağ
* 1 çay kaşığı toz şeker
* yeterince tuz

Hazırlanışı
Pırasaları üç santim kalınlığında velev doğra,
İki adet havucu küçük küçük doğra,
Tencerede yarım çay bardağı zeytinyağıyla 2 adet havucu ve arpacık soğanları soteleyin.
Doğramış olduğunuz pırasaları tencereye ilave edin ve bir taşım karıştırın.
Bir su bardağı portakal suyunu ilave edin ve orta ateşte 15 dakika pişirin.
Pirinçleri, şekeri ve tuzu ilave edin ve kendi suyunda pişirin.
Soğuduktan sonra servis yapın.
Not: Pırasayı sulu sevenler pirinçleri eklerken 1 bardak su ilave edebilirler.

  


Portakal
Portakalın yararı C vitaminiyle sınırlı değildir. O, içerdiği 20 den fazla cevherlerle,manavlarda değil,eczanelerde satılması gereken gerçek bir ilaçtır,iksirdir...Hem besler,hem korur,hem de pek çok önemli hastalıkta,etken maddeleri bilinçli uygulandığında tedavi eder...
Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç. Boyu 2-10 metre arasında değişiyor. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda sanayisinde kullanılıyor. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor. Kalın kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdekli. İnce kabuklu ve sulu. Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor.
 
Kar, kış, soğuk ve kaçınılmaz olarak peşimizi bırakmayan grip, soğuk algınlığı... Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız. C vitamini deposu olduğunu da biliriz. Ama hem C vitaminin yararları, hem de portakalın yararları bildiklerimizle sınırlı değil. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin. Ve tüm bu içerdiklerinin vücudumuza çeşitli yararları var. Portakal,kanseri önlemeden,kanı temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok şeye yarıyor.

1 yorum:

  1. Ellerıne sağlık zeytinyağlılara karşı inanılmaz bır zafım var hele ki pırasa söz konusu ise her gün yerim desem abartmış olmam..
    Ellerınıze sağlık.

    YanıtlaSil