Evde her daim elimizin altında bulunur fındıklı acıka, çocuklar okuldan geldiğinde tost ekmeğinin üzerine sürüp atıştırmaya bayılıyorlar..
Malzemeler
* 1 su bardağı toz fındık
* 2 yemek kaşığı acı biber salçası
* 2 dilim bayat ekmek içi
* 1 çay bardağı fındık yağı
* 1 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* yarım çay kaşığı kimyon
* bir tutam karabiber
* yeterince tuz
Hazırlanışı
Ekmekleri ıslatıp diğer malzemelerle birlikte mutfak robotuna alın ve karıştırın.
Karışımı servis tabağına alıp, dövülmüş fındık ve maydonozla süsleyin.
FINDIK
Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5-12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçük, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1-3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.
Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye'de Giresun, Ordu illerinde tek tarım tipi (monokültür) olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80'i Karadeniz'den sağlanır. Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar.Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemekkalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir. Kansızlığa iyi gelir, vücut ve kemik gelişimini destekler. Hamilelerin hem kendileri için hem de doğacak çocuk için fındık yemeleri çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır, varislere iyi gelir. Fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına da faydalıdır. Ayrıca, cildi güzelleştirdiği bilinmektedir. En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder